Kontrollera din syn med Amslers test

Du kanske redan har fått information om Amslers test från din ögonläkare? Testet används för att tidigt upptäcka och kontrollera sjukdomar i näthinnan. Detta test kan till exempel användas för att upptäcka förvrängd syn eller synförlust centrala delen av näthinnan, makula. Du kan enkelt göra testet själv.

Kvinna håller för ena ögat och tittar på Amsler-testet

Publicerat 21.05.2024

Självtest - tappar du synskärpan?

Våra ögon är i konstant användning under hela vårt liv. Liksom andra kroppsfunktioner kan synen försämras med åldern – det är helt naturligt. Men vissa människor, särskilt äldre människor, utvecklar också sjukdomar som kan leda till synnedsättningar och till och med blindhet.1 En av dessa sjukdomar är våt åldersförändring i gula fläcken (AMD), den vanligaste näthinnesjukdomen hos äldre människor.2 Sjukdomen drabbar främst de centrala delarna av näthinnan, där vår syn är som skarpas. Om den centrala synskärpan störs kan föremål eller linjer uppfattas som suddiga, krokiga eller förvrängda.

Amslers test är en pålitlig och enkel metod för att upptäcka både AMD och diabetiskt makulaödem (DME) i ett tidigt skede. En läkarundersökning är dock avgörande för en tillförlitlig diagnos.

Amslers test - så funkar det

Amslers test består av en kvadrat med rutnätslinjer som löper genom den. I mitten finns en stark svart prick för orientering.

 

Gör så här:

 • Om du använder glasögon eller kontaktlinser i vardagen, behåll dem på under testet.
 • Skärmen med fyrkanten ska placeras på ett avstånd av 30 - 40 cm framför dina ögon.
 • Täck ett öga.
 • Titta på pricken i mitten av kvadraten med ditt andra öga i minst 10 sekunder.
 • Vad ser du? Är linjerna raka eller krokiga? Ser du några springor eller bucklor i rutnätet?
 • Upprepa sedan testet med det andra ögat.
 • Vad ser du?

 

Gitternetzlinien im Quadrat mit Punkt in der Mitte

Observerade du något med Amslers test?

Ser du vanliga, lika stora rutor med svarta streck och en prick i mitten? Eller gäller någon av följande effekter:-1

 • Pricken i mitten syns inte
 • Du ser "hål" eller grått dis
 • Du ser mörka eller suddiga fläckar
 • Du ser rutorna i olika storlekar
 • Du ser böjda eller förvrängda linjer

Om en eller flera av dessa punkter gäller ska du inte tveka att träffa en ögonläkare för en kontroll. Detta gäller även om du märker förändringar när du tittar på kakelfogar i badrummet eller på dörrkarmar.

Information om Amslers test

Ett onormalt Amsler test kan ha olika orsaker. Hos äldre – men även hos yngre – personer leder sjukdomar som AMD eller diabetisk retinalsjukdom ofta till synförlust. Med självtestet kan alla som påverkas självständigt kontrollera sin synskärpa.

Detta test hjälper till att upptäcka möjliga förändringar i mitten av näthinnan. För en tillförlitlig diagnos behöver du undersökas av en ögonläkare.

Noggrann diagnos av ögonläkare

För många ögonsjukdomar eller sjukdomar i näthinnan, såsom AMD eller DME, krävs en noggrann uttredning och uppföljning av anatomiska fynd och synskärpa för korrekt diagnos. Om du är diabetiker är du förmodligen mycket bekant med dessa regelbundna kontroller och undersökningar. För de flesta ögonsjukdomar gäller att ju tidigare en diagnos ställs, desto snabbare kan behandlingen påbörjas och sjukdomens utveckling bromsas tidigare.5

Amslers test är väl lämpat för att undersöka tidiga misstankar om en näthinnesjukdom. Om du är osäker och inte vill göra testet själv finns det även möjlighet att få testet utfört av din ögonläkare. I praktiken används även en elektronisk variant där patienter kan registrera vilken synförändring de upplever.

Viktiga undersökningssmetoder

Bild på man som gör en synundersökning

Upptäck förändringar i näthinnan

Optisk koherenstomografi (OCT) liknar en ultraljudsskanning och kan ta bilder av de olika lagren av näthinnan.

Bild på angiografi av ögat

Gör blodkärlen synliga

Med hjälp av kontrastfotografering kan ögonläkaren se och bedöma blodkärlen och blodflödet i näthinnan.

Sammanfattning

Amslers test används för att bedöma om en sjukdom i näthinnan kan föreligga. Du kan göra testet själv hemma, men du bör tala med en ögonläkare för att bekräfta resultatet. För att på ett tillförlitligt sätt kunna upptäcka och behandla en näthinnesjukdom är ytterligare undersökningar nödvändiga. Ju tidigare diagnosen kan ställas, desto snabbare kan behandling ges.

Du kanske också är intresserad av:

Man som kliar ögonen

Diabetes sjukdom i näthinnan

Diabetes kan leda till förändringar i näthinnans blodkärl. DME är den vanligaste orsaken till allvarlig synnedsättning hos personer i arbetsför ålder.-6

Man som ramar in ögonen med händerna

Makuladegeneration

Våt åldersförändring i gula fläcken är en kronisk sjukdom som vanligtvis drabbar båda ögonen. Det uppstår i gula fläcken, punkten för skarpast syn på näthinnan.

Läkare pratar med patient

Ställ frågor till din läkare

Om du genomför Amslers test eller undersöks hos ögonläkare, var inte rädd att fråga om något är otydligt. Det är viktigt att förstå exakt vad resultatet betyder för dig.